Duroc Laser Coating om Nordkonsults rotationsutrustning: ”nu kan vi arbeta snabbare, säkrare och med högre kvalitet”

När Sveriges ledande företag inom laserytbehandling, Duroc Laser Coating, behövde en specialdesignad rotationsutrustning vände de sig till Nordkonsult. Resultatet går under namnet Stora rotationen och klarar upp till tio ton tunga och tio meter långa komponenter.

Sören Isaksson

“Det är en flexibel utrustning som gör att vi kan arbeta snabbare, säkrare och med högre kvalitet, säger Sören Isaksson, teknisk chef på Duroc Laser Coating.”

Duroc Laser Coating erbjuder renovering av stålytor och nytillverkning av kundunika ytbehandlade komponenter i små och stora serier. Kunderna finns inom industrin och ofta behöver man kunna hantera stora och tunga komponenter, som axlar och valsar. Någonting som efter Nordkonsults leverans blivit både enklare och säkrare såväl som mer effektivt.

  • Vi har varit i behov av en sådan här maskin i ganska många år. Tidigare hade vi en ganska dålig utrustning som vi hankade oss fram med, berättar Sören Isaksson och fortsätter:
  • Det fina med den här maskinen är att den är utformad efter våra specifika behov. Den är väldigt flexibel och gör att vi kan arbeta snabbare och säkrare.

Mikael Berg, laseroperatör på Duroc Laser Coating.

Bland de särskilda önskemål som Duroc Laser Coating specificerade fanns möjligheten att kunna rotera mycket stora och långa objekt, samt att kunna arbeta med ett bredare hastighetsintervall än vad motsvarande maskiner på marknaden klarar. Efter en initial idéfas där Nordkonsult och Duroc Laser Coating bollade möjliga lösningar fram och tillbaka landade man i en konceptdesign som sedermera resulterade i produkten Stora rotationen. Sören Isaksson är nöjd över hur okomplicerat samarbetet fortlöpte.

  • Nordkonsult kom med egna idéer och vi hade tät kommunikation under hela projektet. Eftersom vi sitter så nära varandra här i Luleå har det varit enkelt att kika förbi när det har dykt upp frågor.

Sören Isaksson och Mikael Berg.

Niklas Nilsson, projektledare på Nordkonsult, håller med om att det var ett tätt och bra samarbete och är särskilt nöjd över utmaningens utformning.

Det handlade mer om att lösa ett problem än att leverera på en färdig beställning. Det känns kul att få ta ett helhetsåtagande och skapa speciallösningar efter kundens önskemål, säger han.

Förutom konceptdesign och mekanisk konstruktion löste Nordkonsult den elektriska konstruktionen och installationen samt säkerställde att maskinen kommunicerar sömlöst med Duroc Laser Coatings egna program.

Kund

Kategori

Helhetsleverans

Projektansvarig

niklas.nilsson@nordkonsult.nu
+46(0)73-077 82 79